Teszt

95-E10. Valóban nincs vele baj?

30 éve futárkodom nagyjából. Sokáig MZ-vel, majd SR125-ös Yamahákkal űztem az ipart. 2008 ban vásároltam egy YBR125-öst, 6000 kilométerrel, amivel a mai napig kb. 550000 kilométert gurultam. Ezért is döntöttem úgy, hogy a következő munkás motorom is ilyen lesz, és ez annyira jó döntésnek bizonyult, hogy 2019 október végén, megvettem a 3. YBR125-öst . Egy Honda szalonban leltem rá, és a rendszám alapján, az adatbázis szerint, nagyjából 23000 kilométert futott. Mondhatom, hogy elég jól ismerem a típust, ezért a kisebb hiányosságok felett szemet hunytam, és kifizettem az árát.

A motorocska a novemberi hónapban rengeteg dolgozott. Végig remekül futott, és hozzávetőlegesen 380 kilométerenként kellett beállnom a kútra tankolni. Eljött a december, és megjelentek az E10-es, üzemanyagok. Volt ahol kiírták például a Shell-nél, és volt ahol nem, de később kiderült, hogy már azokon a helyeken is E10-et tankoltam. A reggelek már kicsit hidegebbre fordultak, és ennek tudtam be, hogy nehezebben indul. Szívatóval is többször leállt hidegen, és a lámpáknál való megállásnál melegen is elhallgat a szentem. Megnéztem, hogy a 2006-os YBR125 érzékeny-e a megemelt etanol szintre, de a táblázat szerint, bírnia kéne.

A mai nap észrevettem, hogy gyorsabban süllyed a benzinszintjelző, mint amit megszoktam, és ez már szöget ütött a fejemben. A hideg nem indokol ekkora fogyasztásnövekedést. Úgy döntöttem, hogy kiderítem mi folyik a karburátoromba, ezért hétfőtől kizárólag az OMV 100-as benzinjét fogom tankolni, ami kb. 40 forinttal drágább literenként. Abban nincs etanol, hanem valami más löttyel érik el a törvényben meghatározott növényi százalékot. Nyilván a magasabb oktánszám alapvetően javítana a menettulajdonságokon, de sajnos a 95-ösbe az OMV is etanolt tuszkol. Ezzel együtt, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre. A tankolásokról, kilométerekről, és tapasztalatokról, hetente legalább egyszer beszámolok.

Így már rendes munkagépnek néz ki.

Folytatása következik

21 526 hozzászólás

  • Juhász István

    Dec 31 én tankoltam tele a kocsim 20 liter 95 ös került bele. kb 2 hónapja tankoltam előtte. Így az új E10 hatását érezhettem a szilveszteri autókázásomban pedig a kerekek levegő nyomását is ellenőriztem s próbáltam takarékosan vezetni, kb 1 literrel volt rosszabb a fogyasztás, mint amire számítottam. Valószínű, én is a drágább benzint fogom használni, vagy inkább nem is használom a benzines autóm, inkább az elektromos autóval megyek mindenhová.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.