Szubjektív

A szilveszteri tűzijáték mennyibe is kerül?

Azon merengtem szilveszter estéjén, miközben 5 másodpercenkén felszállt egy rakéta, vagy felrobbant egy petárda, hogy milyen képmutató is a magyar ember? Amikor augusztus 20.-án az állambácsi kifizet pár száz milliót a nemzeti ünnepen a tűzijátékra, akkor megszólalnak a felháborodott hangok: ” Minek ennyi pénzt elkölteni ilyen butaságra?” Na és persze az: ” Inkább a kórházakra költenék! Ezer más helye lenne annak pénznek! ” és igazuk is van. Elég primitív szórakozás, de sokan szeretik, hisz százezrek bámulják a helyszíneken, és a tévében is. Ez a kenyeret, és cirkuszt, cirkusz része.

És akkor elérkeztünk a szilveszterhez. Megy a magyar a kínai piacra, meg a multik parkolójába, és szórja a pénzét két kézzel, hogy aztán az egy este alatt füsté váljon. Ilyenkor eszébe sem jut az aggódó polgároknak, hogy jobb helye is lenne annak a pénznek. Még az sem, hogy értelmes dologra is költhetné ha már nem akarja mondjuk szegény családoknak, vagy árvaházi gyereknek, netán egy kórháznak, vagy csak a gyerek iskolájának felajánlani. Fel sem merül benne, mert a magyar polgár iszonyatosan gazdag, és Őt csak akkor zavarja ha fogy a pénze, ha mások költik azt baromságokra. Ő lelkiismeretfurdalás nélkül tömheti ki a kínai árusok, és a multik zsebét, de a mindenkori kormány az ne csinálja! Nem vagyok tisztában a tűzijátékok áraival, de láttam 40000 forintos áron is az egyik multi prospektusában, amint épp kiválasztotta egy polgártársam, a kisfiával, a pénztárnál.

Azt gondolom, hogy felesleges nekünk a német, meg a brit, és francia fizetésekre ácsingóznunk ha már annyi pénzünk van felesleges dolgokra, mint mondjuk egy szegényebb afrikai ország féléves költségvetése.

Talán érdemes lenne még idén egy alapítványi számlát nyitni azoknak, akik ezentúl inkább valami jó célra ajánlanák fel az eddig tűzijátékra, és petárdára elszórt pénzüket. Persze én csak egy idealista vagyok. Nem remélem, hogy a magyarnak megjön az esze, csak álmodozom róla, így január elsején.

22 800 hozzászólás

  • vrwintDieni

    Наливные полимерные полы на сайте https://servicpol-yaroslavl.ru можно легко подобрать. При сотрудничестве с компанией, работа выполняется всегда комплексно, под ключ и по доступной стоимости. Рассчитать цену услуг можно действительно просто – это доступно прямо на сайте. Установка декоративных и промышленных наливных полов под ключ происходит без проблем в помещениях любого типа. Юридические лица могут использовать специальные условия сотрудничества для того, чтобы сэкономить деньги.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.